Kunst met de Paplepel brengt heel jonge kinderen (0-6 jaar) in contact met kwaliteitskunst. Kunst met de Paplepel betekent een ontmoeting tussen kinderen, hun naaste omgeving en kunstenaars. Door het contact met professionele artiesten leren kinderen én hun begeleiders zichzelf en de wereld om hen heen beter kennen. Samen verkennen ze klanken, beelden, emoties en beleven ze mooie en bijzondere momenten.
Kinderen zijn creatief, nieuwsgierig en pakken alles aan wat hun wordt aangereikt. De grootste groei van de hersenen vindt plaats in de eerste vijf levensjaren en alles wat kinderen in die eerste levensfase meemaken heeft dus grote invloed op de neurologische verbindingen in het brein. Dit maakt de vroege jeugdjaren zo’n belangrijke periode.
Als een kind al vroeg met (podium)kunst in aanraking komt, kan dit een gunstige invloed hebben op zijn sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling en wordt zijn horizon verbreed. De volwassenen kunnen het kind hierbij ondersteunen, maar daar kunnen ze vaak wel wat begeleiding bij gebruiken. Niet iedereen gaat immers regelmatig naar theater of concerten en is van nature in de positie om het kind op weg te kunnen helpen.
Kunst met de Paplepel biedt hierbij de reikende hand.
Hoe helpt Kunst met de Paplepel kinderen in contact met kunstenaars te brengen?
Bij een project van Kunst-met-de-Paplepel komen jonge kinderen op verschillende momenten in aanraking met kunstenaars. De kinderen bezoeken voorstellingen (muziek, dans of theater) en nemen deel aan verschillende contactmomenten met artiesten. Er worden aparte momenten georganiseerd waarop de voorstellingen met de kinderen worden voorbereid, en na afloop is er altijd gelegenheid en tijd om alles wat de kinderen hebben meegemaakt op een goede manier te kunnen verwerken. Doordat er verschillende contactmomenten zijn, leren de kinderen de artiesten kennen en raken ze vertrouwd met hun ‘artistieke taal’. Er ontstaat dan al snel een vertrouwensband waarbinnen kinderen zich optimaal kunnen uiten. De begeleiders doen actief mee en ook is er een rol weggelegd voor pedagogische medewerkers, ouders en verzorgers.
Het is het doel van Kunst met de Paplepel om de optimale omstandigheden te creëren voor een rijke en betekenisvolle ontmoeting. In contact met artiesten en met kunst kunnen de kinderen op een andere manier naar de wereld kijken, leren ze hun emoties beter te herkennen en te uiten en kunnen ze ongehinderd hun eigen creativiteit verkennen. Op die manier dragen kunst en kunstenaars bij aan de ontwikkeling van het jonge kind.
Projecten van Kunst-met-de-Paplepel leveren de schakel tussen verschillende sectoren: professionals rondom het jonge kind (de kinderopvangorganisaties, opvangouders, peutercentra etc.), sociale organisaties (buurtcentra, wijkorganisaties etc.) en professionals uit de culturele sector (artiesten, theaterzalen, bibliotheken etc).
Met de volgende artiesten heeft Kunst met de paplepel al samengewerkt: